Kemenes Gábor atya

született:      Budapest, 1950. június 8.
szentelték:  Esztergom, 1973. június 19.
jelenleg:        plébános (Nagykovácsi), börtönlelkész

Újpesten gyerekeskedtem, apám villamosmérnök volt. Mivel őt leparancsolták Fehérvárra dolgozni, a ház körüli munkákban nagyon is ki kellett vennem a részem. Újpesten a kertvárosi egyházközséghez tartoztunk: ministráns voltam, táborba jártam, 13 évesen például már én voltam egy nagytábor szakácsa. Belekerültem egy ifjúsági énekkarba, amelynek vezetője Tóth József atya volt, aki csak kántorként működhetett a plébánián, mivel nem tette le az állami esküt. Az ifjúsági énekkar a Regnumhoz tartozott, így igazándiból az énekkar csak fedőnév volt, ugyanakkor ez az énekkar mutatta be először a Kodály misét. Itt együtt énekeltem többek között Sillye Jenővel, majd később találkoztam regnumi atyákkal is. Regnumi pályafutásom tehát itt kezdődött. Az érettségi után, noha világéletemben villamosmérnöknek készültem, teológiára jelentkeztem. Kápláni és plébánosi teendőim mellett sok minden mással is foglalkoztam. Amikor Isten szeretete küld, akkor nem mondhatom azt, hogy én most ezt nem teszem.

Mindig is vágytam arra, hogy Isten örömét és szeretetét megélhessem ebben a világban. A karizmatikus megújulás mozgalomban fantasztikus megtapasztalás volt, hogy Isten lelke hogyan működik az emberekben, s az Isten felé való megnyílásnak milyen csodálatos gyümölcsei vannak.

Fantasztikus ajándék segíteni azoknak, akik bajban vannak. Így jártam kórházakba, majd börtönökbe. Mint regnumi pap kíváncsi voltam, hogy milyen lehetett a börtönre ítélt atyáknak. Bementem, túl jól sikerült a mise, ott ragadtam. Nem magamnak kerestem ezt a feladatot: meghívás lett, s én vállaltam. Ugyanúgy, mint az ifjúsági munka: már kispap koromban segédkeztem a kismarosi találkozókon. Hálás vagyok, hogy adott az Úristen kezdeményezőkészséget, leleményességet, bátorságot ahhoz, hogy ha kell valamit csinálni, akkor azt megtegyem.

Waigand Józsi bácsi halála után én vittem elsőáldozásra a gyerekeket Remetén, ebből nőtte ki magát a remetei Regnum. Jelenleg is én vagyok az RRM papja, de Nagykovácsiba kerülve már a nagykovácsiak lelki vezetője is. Emellett az Éger réteg papja vagyok.

Gábor atyával kapcsolatos hírek az NRM honlapon.