NRM nagytábor – 2019

Szerdán, július 17-én érkeztünk a táborba. Regisztráció és elhelyezkedés után közösen elfogyasztottuk az otthonról hozott hideg elemózsiát. Ezután egy vicces – regnumi játékokkal tűzdelt – ismerkedés következett, amiben az új szülők is felszabadultan vettek részt. Ezután megfestettük a tábori pólónkat a tábor logójának mintájával. Vacsora után bepillanthattunk az ifjúsági tábor jókedvű életébe. A fiatalok egy közös, nagy táncot adtak elő a családoknak, ami olyan nagy sikert aratott, hogy a vastaps nem akarván szűnni, meg kellett ismételniük. Innen a szentmise helyére vonultunk, ahol Gábor atya bemutatta az első közös tábori szentmisét. A médiás fiatalok által készített szórakoztató tábori videó mindenkinél nagy tetszést aratott. A jó hangulatot egy élő zenés táncházban folytattuk estig moldvai táncokat tanulva. Végül esti imában adtunk hálát az első jól sikerült napért.

Csütörtökön reggel az ébresztő után lelki és testi felfrissülés következett a reggeli imával és tornával. Ezen a szép napsütésesnek induló napon tematikus programjaink voltak, ahol fiúk-lányok, apák-anyák bontásban előadásokat hallgathattunk. „Erőszakmentes kommunikáció” témában Rochlitz Zsuzsától, „Mesterséges intelligencia” témában Kiss Ulrich jezsuita atyától és a „Férfisátor” című előadást Zöldy Páltól. Eközben a gyerekekkel egy kedves, a közösséghez tartozó anyuka számháborúzott. Délután égi áldást kaptunk zápor-zivatar formájában, ami elég sokáig tartott ahhoz, hogy a kirándulásról le kelljen mondanunk. Azonban a szentmisében biztos alapokra építettük a jókedvünket, és így a szentmise után Gábor atya vezetésével és a gitáros zenekarunk segítségével lelkesen túlénekeltük a fiatalokkal együtt az eső keltette erős tetőkopogást. Késő délután, mikor kisütött a nap, a fiúknak az apukákkal és a lányoknak az anyukákkal külön programjuk volt. A fiúknak a férfi – és apa erények átbeszélése után közös ügyesség/bátorság próba következett, ahol balta célba hajítás, lövészet, íjászt, logikai megoldó képességet próbára tevő feladatok megoldása volt a cél. Este közösen tüzet gyújtottak és abban sütögették a finom szalonnát. A lányoknak az anyákkal való kapcsolataik és a közöttük lévő kommunikáció jobbítását/fejlesztését célzó interaktív foglalkozást tartott a közösség egy pszichológus/meseterapeuta tagja. Érdekes és játékos feladatok megoldásával kerülhettünk még közelebb egymáshoz. A program megkoronázásaként felszabadultan táncolhattunk együtt a lányainkkal ismét élő zenére a közösséghez tartozó néptáncos és zenész szülőknek köszönhetően.

Pénteken lelki napunk volt. Először Fábry Kornél atya a közelgő Kongresszusról beszélt nekünk. Az élvezetes, kivetítővel megtartott előadáson sok hasznos információval gazdagodhattunk és kaptunk kedvet a kongresszus programjain történő részvételhez. Ezután minden csapat előadta a részére kiosztott példa értékű, vagy szent életű magyar pap életét a többieknek. Az érdekes előadásokban sok, eddig nem, vagy csak részben ismert, nyájáért sokat tevő, vagy életét adó lelkipásztorokról hallhattunk. Ebéd után pedig előadást és tanúságtételt hallgathattunk Baráth Évitől, akinek szavai sokakban mély gondolatokat keltettek. Közben a gyerekek rózsafüzért fűzhettek, vagy ytong téglából faraghatták ki a tábori logót, mely tevékenységeknek igen nagy sikere volt a körükben. A napot és a hetet pedig az esti szentmisét követő szentségimádás koronázta meg, melynek lélek-emelő hangulatát a gyertyafények felett ragyogó Oltáriszentség, Gábor atya szavain és a lágyan hangzó gitáros énekeken kívül, a fölöttünk elterülő csillagos égbolt és a háttérben halkan csobogó patak hangja teremtette meg és tette felejthetetlen élménnyé.

Szombaton az ifjúsági tábor népei akadályverseny tartottak a családoknak, melyen az állomások tartalmát a keresztényüldözés témájára építették. Igazán tartalmas és élvezetes, testi és szellemi kihívásokat állító verseny volt, amelyet nagyon élveztünk. Este cserébe a szülők vendégelték meg a fiatalokat egy finom, fehér abroszos vacsorával, amelyet az apukák szolgáltak fel ugyancsak szép, fehér ingben. A napra a pontot a tábortűz tette fel, ahol volt, aki a gitáros csapattal énekelt, és volt aki beszélgetett.

Vasárnap délelőtt még egy jót sportoltunk együtt a fiatalokkal. A lányok-anyukák röplabdáztak (de ide apukák is szívesen beálltak), a fiúk-apukák pedig fociztak. Majd az ebéd után a szentmise zárta a tábori programokat, ahol megköszöntük a sok lelkes segítőnek a táborért végzett áldozatos munkáját és hálát adtunk a Jóistennek azért, hogy ezeket a tartalmas, szép napokat együtt tölthettük.

A táborban készült Teofilm videók itt tekinthetők meg.

Stefán Judit